הניו-יורק טיימס דיווח אתמול על הסכמי שיתוף פעולה בין האוניברסיטה למדע וטכנולוגיה על שם המלך עבדאללה (KAUST) בסעודיה ובין שלוש אוניברסיטאות אמריקאיות גדולות: סטנפורד, ברקלי, והאוניברסיטה של טקסס. כל אחת מהאוניברסיטאות האמריקאיות תקבל 25 מיליון דולר במהלך חמש שנים, מהם 10 למחקר בארה"ב, 5 למחקר בסעודיה, ו-10 כמתנה. שיתוף הפעולה הוא עם מחלקות מסויימות, מדעי המחשב בסטנפורד, חישוב מדעי והנדסי בטקסס, והנדסת מכונות בברקלי.
על פי הכתבה, לאוניברסיטאות האמריקאיות היו היסוסים מסויימים, מכיון שסעודיה היא חברה שאוסרת על נשים לנהוג, לא מכירה בזכויות של הומואים, ולא משתפת פעולה עם ישראלים. אבל הן החליטו לנסות.
KAUST היא אוניברסיטה בהקמה. היא עוד לא קיימת, ותפתח את שעריה בעוד יותר משנה, בספטמבר 2009. יתבצע בה מחקר והוראה לתארים מתקדמים, מעין מקבילה של מכון ויצמן. העיתון דיווח שהאוניברסיטה מוקמת כשלרשותה עומדת קרן של 10 מילארד דולר. גם אם הקרן הזו תהווה את המקור התקציבי העיקרי של האוניברסיטה הזו, בלי תקצוב משמעותי שנתי מממשלת סעודיה, זו תהיה אוניברסיטה עשירה.
הסעודים מקימים את האוניברסיטה הזו מתוך הכרה בכך שרמת המחקר שם נמוכה וצריכה להשתפר, והם עושים את זה דרך מימון שיתופי פעולה. KAUST כבר יצרה שיתופי פעולה כאלה עם אוניברסיטאות בצרפת, סינגפור, מצרים, הודו, ועוד. הם ילמדו באנגלית, ויקבלו תלמידים מכל העולם. (המשפט הרלוונטי מהאתר של האוניברסיטה הוא "KAUST is merit-based and will welcome men and women from around the world", אבל אני מניח שזה לא עונה ישירות על השאלה האם הם יקבלו תלמידים ישראלים; אני מניח שלערבים ישראלים לפחות לא תהיה בעיה).
נאחל להם בהצלחה.
תגובות
החרימו הסעודים לא רק ישראלים, אלא גם יהודים, בגלל צווי עומאר. חברות אמריקניות התבקשו (או נרמזו) שלא לשלוח לסעודיה נציגים ומומחים יהודים.
בכל אופן, המירוץ המדעי באזור ערב והמפרץ הוא התפתחות מעודדת, שאולי גם תדרבן את ממשלתנו לזוז קצת.